Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kluski z makiem

Składniki na 8 porcji:
    do ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 1/2 szklanki maku
  • 3-4 łyżki miodu
    po 2 łyżki: posiekanych migdałów i orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 laski wanilii
Przygotowanie potrawy zacznij od zagniecenia ciasta (dodaj wody), potem cienko je rozwałkuj, lekko przesusz i pokrój w niewielkie kwadraciki.

Umyty mak dwukrotnie przelej wrzątkiem, osącz. Teraz musisz go zemleć, a potem dokładnie utrzeć z miodem, posiekanymi orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Tak przygotowany mak wymieszaj z kluskami.

Potrawę można przygotować wcześniej - przed podaniem ułóż danie w wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku i podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...