- 4 małe bułeczki
- 50 dag móżdżku
- 10 dag masła
- 10 dag margaryny
- 2 cebule
- 2 jaja
- 10 dag twardego
- ostrego żółtego sera
- kilka liści sałaty
- czarny pieprz ziarnisty i mielony
- sól
- ocet
Na dużej patelni podsmaż na margarynie posiekane w drobną kostkę cebule, dodaj ugotowany móżdżek i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, wbij do masy 2 jaja, dopraw solą i pieprzem do smaku, i dokładnie wymieszaj.
Teraz zetrzyj żółty ser na drobnej tarce. Z bułeczek odetnij wierzchy i usuń miękisz, po czym środki cienko wysmaruj masłem. Każdą napełnij farszem, posyp startym serem. Tak przygotowane bułeczki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Kiedy bułeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i przełóż na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Podawaj gorące.
Jeśli nie przepadasz za móżdżkiem, do przygotowanego farszu możesz wykorzystać resztki gotowanego mięsa, na przykład wołowiny z rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz