Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Bułeczki z móżdżkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 4 małe bułeczki
  • 50 dag móżdżku
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 10 dag twardego
  • ostrego żółtego sera
  • kilka liści sałaty
  • czarny pieprz ziarnisty i mielony
  • sól
  • ocet
Móżdżek (najsmaczniejszy jest cielęcy) namocz w zimnej wodzie na godzinę, dokładnie umyj, oczyść z błon i drobno posiekaj. Przełóż go do rondla i zalej niewielką ilością wody, wsyp odrobinę soli, dodaj 5-6 ziarenek czarnego pieprzu, łyżkę octu i gotuj do miękkości.

Na dużej patelni podsmaż na margarynie posiekane w drobną kostkę cebule, dodaj ugotowany móżdżek i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, wbij do masy 2 jaja, dopraw solą i pieprzem do smaku, i dokładnie wymieszaj.

Teraz zetrzyj żółty ser na drobnej tarce. Z bułeczek odetnij wierzchy i usuń miękisz, po czym środki cienko wysmaruj masłem. Każdą napełnij farszem, posyp startym serem. Tak przygotowane bułeczki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Kiedy bułeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i przełóż na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Podawaj gorące.

Jeśli nie przepadasz za móżdżkiem, do przygotowanego farszu możesz wykorzystać resztki gotowanego mięsa, na przykład wołowiny z rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...