Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Przystawka z sałatą

Składniki na 4 porcje:
  • 1 duży środek sałaty
  • 4 ugotowane młode ziemniaki (15 dag)
  • 2 małe pomidory (20 dag)
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 żółta papryka (10 dag)
  • 5 dag sera feta
  • 1 1/2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka koperku
  • koperkowo-ziołowy sos sałatkowy
  • 3 łyżki oleju
Sałatę podziel na listki, umyj, osusz i porwij (nie krój) na kawałki. Ziemniaki pokrój w plastry, a jaja - w plasterki. Pomidory i rzodkiewki umyj, oczyść, a następnie pokrój w plasterki. Umyj paprykę, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w paski długości około 3 cm. Ser pokrój na cienkie, wąskie plasterki.

W szerokiej szklanej salaterce układaj warstwami sałatę, ziemniaki (warstwę ziemniaków posyp koperkiem), pomidory (posyp je połową posiekanego szczypiorku), jaja, paprykę i ser.
Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Sałatkę polej sosem, przykryj i na półtorej godziny wstaw do lodówki.

Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...