Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kluski saskie

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag szynki
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • kminek
  • sól
Kaszę zalej gorącym mlekiem i poczekaj aż napęcznieje i ostygnie. Wówczas wbij żółtka, dodaj masło i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Dopraw całość solą i kminkiem, wsyp natkę i delikatnie połącz z ubitą pianą.

Teraz czas na formowanie klusek - możesz to robić łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku (jak kładzione) lub dłońmi oprószanymi mąką (gałeczki wielkości orzecha włoskiego).
Gotuj kluski około 5 minut, ostrożnie wyjmij je na cedzak i odsącz.

Przed podaniem możesz je okrasić topionym masłem, słoniną lub olejem z podrumienioną cebulą, a także polać sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...