Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Klopsiki ze skiełkowanej pszenicy

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki skiełkowanej pszenicy
  • 1/4 bochenka razowego (suchego) chleba
  • 2 spore cebule
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Skiełkowaną pszenicę, razowy chleb i cebulę przepuść przez maszynkę, wbij jajo i posól. Dokładnie wyrób masę i zwilżonymi dłońmi formuj z niej kulki wielkości włoskiego orzecha.

Po obtoczeniu w mące smaż je na złoty kolor w silnie rozgrzanym oleju. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawaj jako dodatek do pieczonych mięs lub jako gorącą przystawkę, polewając keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...