Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Kalarepa faszerowana rakami

Składniki na 4 porcje:
  • 4 duże kalarepy
  • 15 dag rakowych szyjek
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka drobno pokrojonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna
  • 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • sól
Wszystkie kalarepy obierz, potem odetnij ich górną część na trzy czwarte wysokości, następnie wydrąż i ugotuj.

Tartą bułkę podsmaż na maśle. Dodaj śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól oraz posiekane szyjki rakowe i żółtka. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a przygotowanym farszem napełnij kalarepki. Zapiekaj je 20 minut w temperaturze 180°C lub ugotuj w bulionie.

Jeśli nie udało ci się kupić raków, farsz możesz zrobić też z obranych krewetek lub pokrojonej gotowanej ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...