Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Chłopski przysmak

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg młodej kapusty
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 kostka rosołu
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • olej
  • sól, pieprz,
  • kminek
Kapustę umyj, usuń wierzchnie liście, po czym poszatkuj. Następnie obierz ziemniaki, pokrój na cząstki cebulę, obierz ją i posiekaj na grube kawałki. Ziemniaki i cebulę duś, mieszając je przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Teraz wlej dwie szklanki bulionu z kostki, dodaj przygotowaną kapustę i gotuj, aż będzie miękka. W połowie duszenia dodaj starte na tarce jabłka. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.

Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu. Chłopski przysmak doskonale nadaje się do odgrzewania. Jego smak możesz wzbogacić wędzoną kiełbasą lub boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...