Składniki na 4 porcje:- 1 kg młodej kapusty
- 30 dag ziemniaków
- 1 kostka rosołu
- 1 cebula
- 2 kwaśne jabłka
- olej
- sól, pieprz,
- kminek
Kapustę umyj, usuń wierzchnie liście, po czym poszatkuj. Następnie obierz ziemniaki, pokrój na cząstki cebulę, obierz ją i posiekaj na grube kawałki. Ziemniaki i cebulę duś, mieszając je przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Teraz wlej dwie szklanki bulionu z kostki, dodaj przygotowaną kapustę i gotuj, aż będzie miękka. W połowie duszenia dodaj starte na tarce jabłka. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.
Danie podawaj natychmiast po przygotowaniu. Chłopski przysmak doskonale nadaje się do odgrzewania. Jego smak możesz wzbogacić wędzoną kiełbasą lub boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz