Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Klopsiki w sosie marengo

Składniki:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 mała bułeczka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 cebula średniej wielkości
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko i zielona sałata mieszana
Bułeczkę zalej mlekiem i odstaw. Posiekaj drobno obraną cebulę. W misce wymieszaj mięso z żółtkiem i cebulą, dodaj odciśniętą bułeczkę oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób, uformuj klopsiki i obtocz je w mące.

Włóż je na rozgrzany w rondlu tłuszcz, zrumień z obu stron (około 5 minut). W czasie smażenia klopsików nastaw ryż oraz drobno posiekaj pomidory (wcześniej sparz je i zdejmij skórkę).

Do rondla ze zrumienionymi klopsikami dodaj wino i pomidory. Doprowadź potrawę do wrzenia i gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

Zestaw klopsiki z ognia, zapraw je śmietaną i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...