- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 mała bułeczka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 cebula średniej wielkości
- po 2 łyżki mąki i masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 6 łyżek białego wytrawnego wina
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko i zielona sałata mieszana
Włóż je na rozgrzany w rondlu tłuszcz, zrumień z obu stron (około 5 minut). W czasie smażenia klopsików nastaw ryż oraz drobno posiekaj pomidory (wcześniej sparz je i zdejmij skórkę).
Do rondla ze zrumienionymi klopsikami dodaj wino i pomidory. Doprowadź potrawę do wrzenia i gotuj na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 20-25 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.
Zestaw klopsiki z ognia, zapraw je śmietaną i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz