Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Klopsiki w jarzynach

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 40 dag kalarepki
  • 35 dag marchewki
  • 25 dag groszku
  • 1 jajo
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 pojemnika śmietany kremówki (10 dag)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • bulion warzywny w płynie
  • sól, pieprz
Bułkę namocz w zimnej wodzie. Marchewkę i kalarepkę dokładnie oczyść, obierz i opłucz. Oczyść i umyj groszek. Kalarepkę pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki.

Następnie zagotuj w rondlu 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku włóż marchewkę oraz kalarepkę. Gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu. Po 4-5 minutach wsyp groszek cukrowy.

Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę lub drobniutko posiekaj. Mięso zagnieć z odciśniętą bułką, cebulką, jajkiem, solą oraz pieprzem na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.

Jarzyny odcedź i osącz na sitku, a wodę z gotowania przelej do miseczki. Teraz na dużej patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej, smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Wlej dwie szklanki wywaru z jarzyn i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Następnie mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną zaprawkę wlej do klopsików i wymieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec przypraw kilkoma kroplami bulionu i grubo mielonym pieprzem.

Do gorącego sosu przełóż osączone jarzyny. Wszystko razem dobrze podgrzej na małym ogniu. Szczypiorek opłucz, osusz, drobniutko posiekaj i obficie posyp nim gotowe danie.

Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...