- 4 steki z polędwicy (około 20 dag każdy)
- 70 dag rumsztyku wołowego (oczyszczonego z tłuszczu)
- 4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag małych pieczarek
- 1 sałata
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Patelnię lekko podgrzej, wlej po łyżce oleju z roztartym czosnkiem na każdy stek. Olej mocno rozgrzej, następnie zmniejsz ogień. Smaż steki z każdej strony po minucie, potem smaż je na mniejszym ogniu, z każdej strony, dalsze 3 minuty. Usmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem..
Steki będą mocno krwiste, jeżeli będziesz je smażyć tylko 1-2 minut.
Pieczarki umyj, oczyść i usmaż na oleju. Ułóż po kilka na każdym steku. Podawaj z frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz