Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Klasyczne steki

Składniki:
  • 4 steki z polędwicy (około 20 dag każdy)
  • 70 dag rumsztyku wołowego (oczyszczonego z tłuszczu)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 sałata
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
Steki opłucz zimną wodą, dokładnie osusz ściereczką i usuń z nich wszystkie błonki. Tłusty brzeg ponacinaj aż do chudego mięsa w odstępach około 2 cm (aby stek nie zniekształcił się w czasie smażenia).

Patelnię lekko podgrzej, wlej po łyżce oleju z roztartym czosnkiem na każdy stek. Olej mocno rozgrzej, następnie zmniejsz ogień. Smaż steki z każdej strony po minucie, potem smaż je na mniejszym ogniu, z każdej strony, dalsze 3 minuty. Usmażone mięso dopraw do smaku solą i pieprzem..

Steki będą mocno krwiste, jeżeli będziesz je smażyć tylko 1-2 minut.

Pieczarki umyj, oczyść i usmaż na oleju. Ułóż po kilka na każdym steku. Podawaj z frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...