Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Parówki w jarzynach

Składniki na 4 porcje:
  • 5 parówek
  • 4 małe zielone papryki
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy (425 ml)
  • 2 puszki fasolki (po 425 ml)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki rosołu (z kostki)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • sól
  • pieprz cayenne
  • odrobina cukru
Obraną cebulę pokrój na małe cząstki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej teraz 4 łyżki oleju, podsmaż na złoty kolor cebulę i dodaj boczek. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i pokrój w cienkie paski. Wrzuć na patelnię i przez chwilę smaż razem.

Dokładnie osącz na sitku fasolkę i kukurydzę. Dodaj do pozostałych składników razem z parówkami. Wlej 2 szklanki Rosołu królewskiego. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Potem przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.

Opłucz i osusz natkę, grubo ją posiekaj. 2/3 natki wrzuć na patelnię i wymieszaj. Resztą posyp danie bezpośrednio przed podaniem, przybierz je też plastrami pomidorów. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...