Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kasza jaglana z warzywami

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy.

Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut).

Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło.

To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...