- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 papryki
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut).
Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło.
To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz