Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kasza gryczana z grzybami

Składniki:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej palonej łamanej
  • 40 dag pieczarek lub boczniaków
  • 20 dag bekonu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Kaszę ugotuj na sypko. Następnie pokrój w dość grube plastry oczyszczone, opłukane i osączone grzyby i smaż na rozgrzanym oleju, aż wyparuje z nich sos. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

W żaroodpornym naczyniu wyłożonym plastrami bekonu układaj na przemian warstwy kaszy i grzybów. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Potrawę wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.

Podawaj w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała, z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...