- 60 dag ziemniaków
- 30 dag wieprzowiny z łopatki
- 6 szklanek rosołu wołowego (z kostki)
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 marchewka
- 2 winne jabłka
- 1-2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- (lub 2 łyżki oleju)
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- tymianek
- pieprz
- sól
Obrane jabłka potnij na małe cząstki, zrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), po czym przełóż na talerz. Posiekaną cebulę podsmaż na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprósz mąką.
Cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i jabłka włóż do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wymieszaj zupę z chrzanem oraz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz