Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapusta czerwona w bulionie

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/2 kg czerwonej kapusty
  • 2 szklanki bulionu drobiowego w płynie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Główkę kapusty oczyść, umyj i drobno poszatkuj, po czym partiami wrzucaj do wrzącego bulionu, zagotowanego z liściem laurowym. Każdą partię posyp szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (40-50 minut).

Teraz przygotuj zasmażkę: na patelni rozgrzej oliwę i masło, wsyp mąkę. Smaż, mieszając, przez 2 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia. Potem zasmażkę dodaj do kapusty wraz z octem. Kapustę jeszcze raz zagotuj. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem.

Potrawę możesz podawać do smażonych kotletów i pieczonej gęsi lub kaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...