Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Skład:
  • 30dkg kiszonej kapusty
  • włoszczyzna
  • 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością)
  • 5dkg suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł
  • po łyżce masła i mąki
  • 3 ziarna jałowca
  • łyżka przyprawy do zup
  • cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone w słupki i gotujemy jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjąć , a gdy przestygnie, pokroić na nieduże kawałki i z powrotem włożyć do zupy, dodać grzyby. Gotować powoli, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Dodać powidła, rozgniecione ziarna jałowca, zagęścić jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przyprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...