Skład:
- 30dkg kiszonej kapusty
- włoszczyzna
- 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością)
- 5dkg suszonych grzybów
- 2 łyżki powideł
- po łyżce masła i mąki
- 3 ziarna jałowca
- łyżka przyprawy do zup
- cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone w słupki i gotujemy jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjąć , a gdy przestygnie, pokroić na nieduże kawałki i z powrotem włożyć do zupy, dodać grzyby. Gotować powoli, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Dodać powidła, rozgniecione ziarna jałowca, zagęścić jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przyprawić do smaku.
Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone w słupki i gotujemy jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjąć , a gdy przestygnie, pokroić na nieduże kawałki i z powrotem włożyć do zupy, dodać grzyby. Gotować powoli, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Dodać powidła, rozgniecione ziarna jałowca, zagęścić jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przyprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz