Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:
  • 1 główka pokrojonej  młodej kapusty
  • 2 porcje rosołowe z kurczaka
  • 1 pokrojona w plasterki marchewka
  • 1 pokrojona w plasterki pietruszka
  • 1 obrany i pokrojony w pół plasterki pomidor
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Z porcji rosołowych, marchewki i pietruszki sporządzić wywar, gdy jarzyny będą miękkie porcje rosołowe wyjąć. Kapustę zalać zimną wodą, obgotować przez kilka minut, odcedzić. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki i po 10 minutach obgotowaną kapustę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory i po kilku minutach posiekany koperek. Zakwasić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku. Kapuśniak można zagęścić zasmażką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...