Składniki:
- 1 główka pokrojonej młodej kapusty
- 2 porcje rosołowe z kurczaka
- 1 pokrojona w plasterki marchewka
- 1 pokrojona w plasterki pietruszka
- 1 obrany i pokrojony w pół plasterki pomidor
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z porcji rosołowych, marchewki i pietruszki sporządzić wywar, gdy jarzyny będą miękkie porcje rosołowe wyjąć. Kapustę zalać zimną wodą, obgotować przez kilka minut, odcedzić. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki i po 10 minutach obgotowaną kapustę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory i po kilku minutach posiekany koperek. Zakwasić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku. Kapuśniak można zagęścić zasmażką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz