- 8 młodych kalarepek z listkami
- 30 dag filetów z mintaja
- 15 dag mrożonych krewetek
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- sól, pieprz
- masło do formy
Po około 5 minutach rybę i krewetki delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do przestudzenia. Rybę pokroisz potem w kostkę.
W rondelku stop masło, dodaj mąkę i - rozprowadzając je przestudzonym wywarem z ryby, otrzymasz białą zasmażkę, do której dodasz sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Poczekaj teraz, aż ciągle mieszany sos zgęstnieje, po czym dodaj śmietanę i starannie go wymieszaj.
Pozostaje Ci teraz do rondelka włożyć rybę, krewetki, posiekany koperek, wszystko to wymieszać i - w razie potrzeby - dosolić.
Ostrym nożem zetnij z kalarepek wierzchy i łyżeczką wydrąż miąższ. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż posiekanymi listkami z kalarepek i ich wydrążonym miąższem. Na tak przygotowanym półmisku poukładaj kalarepki, napełnij je przygotowanym sosem z mintaja i krewetek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po zapieczeniu przez mniej więcej 20 minut Norwegowie podają tę potrawę jako gorącą przekąskę lub danie obiadowe, z ryżem i surówką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz