Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kalarepka po norwesku

Składniki na 4 porcje:
  • 8 młodych kalarepek z listkami
  • 30 dag filetów z mintaja
  • 15 dag mrożonych krewetek
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 kieliszek wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Obrane kalarepki wrzuć na 10 minut do osolonego wrzątku. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą i odsącz. Zagotuj teraz wino z wodą (2-3 łyżki), włóż do garnka filety z mintaja i mrożone krewetki, doprowadź całość do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu.

Po około 5 minutach rybę i krewetki delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do przestudzenia. Rybę pokroisz potem w kostkę.

W rondelku stop masło, dodaj mąkę i - rozprowadzając je przestudzonym wywarem z ryby, otrzymasz białą zasmażkę, do której dodasz sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Poczekaj teraz, aż ciągle mieszany sos zgęstnieje, po czym dodaj śmietanę i starannie go wymieszaj.

Pozostaje Ci teraz do rondelka włożyć rybę, krewetki, posiekany koperek, wszystko to wymieszać i - w razie potrzeby - dosolić.

Ostrym nożem zetnij z kalarepek wierzchy i łyżeczką wydrąż miąższ. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wyłóż posiekanymi listkami z kalarepek i ich wydrążonym miąższem. Na tak przygotowanym półmisku poukładaj kalarepki, napełnij je przygotowanym sosem z mintaja i krewetek i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Po zapieczeniu przez mniej więcej 20 minut Norwegowie podają tę potrawę jako gorącą przekąskę lub danie obiadowe, z ryżem i surówką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...