Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Pomidory mięsem faszerowane

Składniki na 4 porcje:
  • 8 pomidorów średniej wielkości
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków ryżowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 płaska łyżeczka jarzynki
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Jajo wymieszaj z musztardą i łyżką oleju, po kolei dodawaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Następnie włóż mięso, płatki ryżowe oraz przypraw do smaku Jarzynką i solą. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę i dopraw solą do smaku.

Pomidory umyj, od strony szypułki zetnij z każdego „wieczko”, bardzo delikatnie usuń ze środka miąższ. Napełnij je przygotowanym wcześniej nadzieniem i nakryj „wieczkiem”. Faszerowane pomidory ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu. Wlej na dno resztę oleju. Wstaw do nagrzanego piekarnika i duś pod przykryciem, co pewien czas podlewając je bulionem.

Po upieczeniu podawaj na ciepło z bułką. Pomidory możesz też podać jako gorącą przekąskę, nadziewając je posiekanymi i przesmażonymi pieczarkami z ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...