- 8 pomidorów średniej wielkości
- 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki błyskawicznych płatków ryżowych
- 2 łyżki musztardy
- 1 płaska łyżeczka jarzynki
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 cebule
- 1 jajo
- 3 łyżki oleju
- sól
Pomidory umyj, od strony szypułki zetnij z każdego „wieczko”, bardzo delikatnie usuń ze środka miąższ. Napełnij je przygotowanym wcześniej nadzieniem i nakryj „wieczkiem”. Faszerowane pomidory ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu. Wlej na dno resztę oleju. Wstaw do nagrzanego piekarnika i duś pod przykryciem, co pewien czas podlewając je bulionem.
Po upieczeniu podawaj na ciepło z bułką. Pomidory możesz też podać jako gorącą przekąskę, nadziewając je posiekanymi i przesmażonymi pieczarkami z ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz