Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kalafior po sułtańsku

Składniki:
  • 1 spory kalafior
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag twarogu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sól, szczypta cukru
Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki masła, otartej skórki i soku z cytryny. Umyty i osączony kalafior wrzuć do wrzątku, ugotuj, a po wyjęciu podziel na różyczki, które należy ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.

Do stopionego w rondelku masła (2 łyżki) dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją chłodnym mlekiem i pogotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Dodaj i starannie wymieszaj sól, cukier otartą skórkę z pomarańczy i sparzone wrzątkiem rodzynki.

Ser przetrzyj przez sito i połącz z drobno posiekanymi migdałami, a kalafior posyp serem z migdałami, polej sosem i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika.

Kalafior po sułtańsku jest doskonałą przystawką do białych mięs; można go także podawać jako samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...