- 1 spory kalafior
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 20 dag twarogu
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- sól, szczypta cukru
Do stopionego w rondelku masła (2 łyżki) dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją chłodnym mlekiem i pogotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Dodaj i starannie wymieszaj sól, cukier otartą skórkę z pomarańczy i sparzone wrzątkiem rodzynki.
Ser przetrzyj przez sito i połącz z drobno posiekanymi migdałami, a kalafior posyp serem z migdałami, polej sosem i wstaw na 10-12 minut do nagrzanego piekarnika.
Kalafior po sułtańsku jest doskonałą przystawką do białych mięs; można go także podawać jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz