Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Piure z czerwonej fasoli

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • po szczypcie mielonej kolendry
  • suszonego tymianku
  • rozmarynu, bazylii oraz curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Namoczoną kilka godzin wcześniej fasolę ugotuj do miękkości, a pod koniec gotowania posól. Zdejmij ją z ognia i odcedź (nie wylewaj wywaru - jeszcze się przyda!).

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Cebulę, orzechy i fasolę zmiksuj z ziołami, przyprawą curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 1-3 łyżkami wywaru z fasoli.

Przygotowane piure przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem (łyżka), następnie skrop je pozostałym stopionym masłem i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Piure jest świetne i jako gorąca przekąska, i jako dodatek do pieczonych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...