- 40 dag czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- po szczypcie mielonej kolendry
- suszonego tymianku
- rozmarynu, bazylii oraz curry
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Cebulę, orzechy i fasolę zmiksuj z ziołami, przyprawą curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 1-3 łyżkami wywaru z fasoli.
Przygotowane piure przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem (łyżka), następnie skrop je pozostałym stopionym masłem i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Piure jest świetne i jako gorąca przekąska, i jako dodatek do pieczonych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz