Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Duszonka śródziemnomorska

Składniki na 4 porcje:
  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany i cukinię umyj, pokrój w półplastry grubości około 1 cm. Posól, odstaw na minimum 30 minut, aż wydzieli się gorzki sok. Teraz odsącz i delikatnie wytrzyj papierowymi ręcznikami.

Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę, starając się usunąć pestki. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Po przygotowaniu warzyw rozgrzej olej, włóż bakłażany i lekko zrumień z obydwu stron. Dodaj następnie po kolei: cukinię, cebule i pomidory. Posól i duś pod przykryciem. Dopraw ziołami prowansalskimi i posyp natką pietruszki. Odkryj, żeby sok odparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.

W zależności od pory roku warzywa można komponować w dowolny sposób - musisz jednak pamiętać, by zawsze znalazły się wśród nich pomidory i cebula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...