- 3 bakłażany średniej wielkości
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 szklanki oleju
- sól
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę, starając się usunąć pestki. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Po przygotowaniu warzyw rozgrzej olej, włóż bakłażany i lekko zrumień z obydwu stron. Dodaj następnie po kolei: cukinię, cebule i pomidory. Posól i duś pod przykryciem. Dopraw ziołami prowansalskimi i posyp natką pietruszki. Odkryj, żeby sok odparował. Podawaj na ciepło lub na zimno.
W zależności od pory roku warzywa można komponować w dowolny sposób - musisz jednak pamiętać, by zawsze znalazły się wśród nich pomidory i cebula.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz