Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kładzione kluski z wątróbki

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag mąki
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 2 jaja
  • 5 łyżek posiekanej natki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Przygotuj ciasto na kluski: do mąki wbij jajka, dodaj łyżeczkę soli, wlej około pół litra wody, wyrób gładkie ciasto. Wątróbki oczyść z błon, opłucz, osusz i posiekaj, po czym dodaj do ciasta wraz ze szczyptą majeranku i 2 łyżkami natki. Ciasto wyrabiaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryj i odstaw na godzinę.

Następnie zagotuj 2 l wody ze szczyptą soli. Łyżką nabieraj małe porcje ciasta i wrzucaj do wody (po około 20 porcji, aby nie przerwać wrzenia wody). Gotuj kilka minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, trzymaj w cieple, najlepiej w innym garnku z niewielką ilością gorącej wody (do czasu, aż ugotują się pozostałe kluski). Masło stop na patelni, wsyp bułkę tartą, całość wymieszaj i zrumień. Bułką polej kluseczki i posyp pozostałą natką. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...