- 25 dag mąki
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 2 jaja
- 5 łyżek posiekanej natki
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- majeranek
Następnie zagotuj 2 l wody ze szczyptą soli. Łyżką nabieraj małe porcje ciasta i wrzucaj do wody (po około 20 porcji, aby nie przerwać wrzenia wody). Gotuj kilka minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, trzymaj w cieple, najlepiej w innym garnku z niewielką ilością gorącej wody (do czasu, aż ugotują się pozostałe kluski). Masło stop na patelni, wsyp bułkę tartą, całość wymieszaj i zrumień. Bułką polej kluseczki i posyp pozostałą natką. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz