Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kwas chlebowy

Składniki:
  • 4 l wody
  • 25 dag czerstwego chleba żytniego
  • sok z cytryny
  • 5 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
Na początku zalej wrzątkiem pokruszony w garnku chleb, po czym przykryj garnek i odstaw go na 5 godzin w chłodne miejsce.

Drożdże dokładnie rozetrzyj z łyżeczką cukru, zalej niewielką ilością wrzątku i wymieszaj.

Następnie płyn powstały w garnku z chlebem przecedź, dodaj do niego pozostały cukier, sok z cytryny, drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.

Po 24 godzinach rozlej kwas do butelek i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...