Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jajecznica arabska (czakczuka)

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 duże cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 25 dag mięsistych pomidorów
  • 4 parówki cielęce
  • 4 jaja
  • suszony tymianek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie dania zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Paprykę (umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych) pokrój w równe paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej teraz oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę, dodaj uprzednio przygotowane ziemniaki, paprykę i pomidory. Całość smaż, mieszając, około 15 minut.

Jaja dokładnie rozbełtaj z tymiankiem, solą i pieprzem. Wlej na patelnię, wymieszaj i smaż, aż białka zupełnie się zetną. Na koniec wyłóż na mocno ogrzany półmisek i obłóż ugotowanymi kawałkami parówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...