- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 15 dag rokpolu lub innego pleśniowego sera
- 10 dag startego żółtego sera
- 10 dag masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
W rondelku stop 2 łyżki masła, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją mlekiem i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz czas na śmietankę i połowę żółtego sera - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż jaja, delikatnie polej je gęstym sosem, posyp pozostałym serem i grudkami masła i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Podawaj jako gorącą przekąskę z bułką lub jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem albo makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz