Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja zapiekane z rokpolem

Składniki:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 15 dag rokpolu lub innego pleśniowego sera
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Obrane jaja przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Rokpol utrzyj na gładką jednolitą masę z 2 łyżkami masła i żółtkami. Masę przypraw pieprzem, nadziej nią białka.

W rondelku stop 2 łyżki masła, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją mlekiem i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz czas na śmietankę i połowę żółtego sera - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż jaja, delikatnie polej je gęstym sosem, posyp pozostałym serem i grudkami masła i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

Podawaj jako gorącą przekąskę z bułką lub jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem albo makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...