Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja w sosie szpinakowym

Składniki na 4 porcje:
  • 8 jaj
  • 1 łyżka octu
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1 niepełna szklanka śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Szpinak podziel na kawałki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Następnie w płaskim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj szczyptę soli i ocet. Jaja kolejno rozbijaj do filiżanki i - trzymając ją tuż nad powierzchnią - wlewaj do wrzątku delikatnie, by żółtko się nie rozpłynęło.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 4 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko w środku powinno pozostać płynne. Teraz wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i trzymaj w cieple. Stop masło, wsyp mąkę i mieszaj do spienienia. Nie przerywając mieszania powoli wlej śmietanę, aż sos zrobi się gęsty. Teraz dodaj go do rozmrożonego szpinaku. Dopraw do smaku solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Wyłóż jaja na półmisek, zalej sosem, posyp natką pietruszki.

Tak samo możesz przyrządzić sos ze szczawiu, siekając i przesmażając 10 dag świeżych i oczyszczonych liści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...