- 8 jaj
- 1 łyżka octu
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 niepełna szklanka śmietany 18-proc.
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 4 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko w środku powinno pozostać płynne. Teraz wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i trzymaj w cieple. Stop masło, wsyp mąkę i mieszaj do spienienia. Nie przerywając mieszania powoli wlej śmietanę, aż sos zrobi się gęsty. Teraz dodaj go do rozmrożonego szpinaku. Dopraw do smaku solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Wyłóż jaja na półmisek, zalej sosem, posyp natką pietruszki.
Tak samo możesz przyrządzić sos ze szczawiu, siekając i przesmażając 10 dag świeżych i oczyszczonych liści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz