- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- po 1/4 łyżeczki: ostrej mielonej papryki, mielonego imbiru i soli
Drobno posiekany czosnek utrzyj z solą, imbirem, papryką, szafranem i orzechami. Teraz wrzuć orzechową pastę na stopione w rondelku masło, dodaj sok z cytryny i - stale mieszając - wlej wino i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.
Poukładaj połówki jajek w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalej je sosem, posyp koperkiem, i wstaw do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Pasuje do nich bułka lub ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz