Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja w ostrym sosie

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
    po 1/4 łyżeczki: ostrej mielonej papryki, mielonego imbiru i soli

Drobno posiekany czosnek utrzyj z solą, imbirem, papryką, szafranem i orzechami. Teraz wrzuć orzechową pastę na stopione w rondelku masło, dodaj sok z cytryny i - stale mieszając - wlej wino i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu.

Poukładaj połówki jajek w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalej je sosem, posyp koperkiem, i wstaw do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Pasuje do nich bułka lub ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...