- 5 jaj
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag szynki lub innej chudej wędliny
- 2 łyżki masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka rosołowa
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki ostrej musztardy
- ewentualnie 5 dag startego żółtego sera
- pieprz, sól
Kukurydzę osącz, szynkę pokrój w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekaj (kilka gałązek pietruszki odłóż). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszaj z sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Gotowy sos przelej na półmisek, ułóż w nim połowy jaj. Przybierz szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz