Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja w kolorowym sosie

Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag szynki lub innej chudej wędliny
  • 2 łyżki masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • ewentualnie 5 dag startego żółtego sera
  • pieprz, sól
Zacznij od ugotowania jaj na twardo, potem włóż je na chwilę do zimnej wody, obierz i przekrój na połówki. Rozgrzany tłuszcz połącz z mąką, rozprowadź 2 szklankami wody, dopraw sos kostką rosołową, solą, pieprzem i zagotuj.

Kukurydzę osącz, szynkę pokrój w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekaj (kilka gałązek pietruszki odłóż). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszaj z sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.

Gotowy sos przelej na półmisek, ułóż w nim połowy jaj. Przybierz szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...