- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 8 dużych pomidorów
- 40 dag małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki startego łagodnego żółtego sera
- sól, pieprz
W rondelku rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki i chwilę smaż na silnym ogniu, aż sos odparuje. Posyp mąką i, stale mieszając, wlewaj bulion. Gotuj, aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu następnie wlej wino, dodaj żółty ser i podgrzewaj, nadal cały czas mieszając.
Przygotuj żaroodporny półmisek - wysmaruj go masłem, starannie ułóż na nim pomidory, potem wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu wyjmij i do każdego pomidora włóż obrane jajo. Polej sosem, posyp grudkami masła, po czym ponownie wstaw do piekarnika na mniej więcej 10 minut.
Zapiekane jaja podawaj z bułką lub makaronem, jeśli chcesz przyrządzić pożywny obiad - z ryżem i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz