Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja sadzone z bułką

Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 bułka wrocławska
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • cukier
  • 2-3 krople sosu tabasco
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Bułkę pokrój na osiem grubych plastrów, wyjmij miąższ (zostawiając skórkę), a skórki zrumień na patelni. W rondelku stop masło, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją bulionem, dodaj sól, pieprz, sos tabasco, sok z cytryny i cukier. Całość wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Następnie połącz ze śmietaną i zieloną pietruszką, znowu wymieszaj.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej połowę sosu i ułóż zrumienione krążki bułki. W każdy wbij po jaju, zalej pozostałym sosem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...