Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja sadzone po arabsku

Składniki:
  • 8 jaj
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
    po szczypcie: zmielonych nasion kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego lub kminku
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć seler, kolendrę, kminek i cynamon. Całość smaż 1-2 minut, stale mieszając. Szafran zalej łyżeczką wrzątku.

Na patelnię wlej kolejno ocet i szafran, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Teraz na patelnię pojedynczo wbijaj jaja. Gdy białka się zetną, wyjmij jaja łyżką cedzakową i ułóż na ogrzanych talerzach.

Podawaj z sałatką z pomidorów i bułką. Doskonałym dodatkiem są również ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...