Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja a la flaczki

Składniki:
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
Obrane cebule pokrój w cienkie półplasterki, zeszklij na połowie masła, oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Potem zalej winem i duś na małym ogniu około 30 minut.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, po czym układaj warstwami pokrojone w plastry jaja i uduszoną cebulę. Każdą warstwę posypuj solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostatnią warstwę posyp wymieszanym z tartą bułką serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Podawaj z frytkami i zieloną sałatą lub surówką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...