Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja gotowane po portugalsku

Składniki:
  • 8 jaj
  • 3 łyżki octu
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • ocet
  • sól
  • pieprz
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, chwilę smaż, następnie wlej wino i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos dokładnie przetrzyj przez sito.

W następnej kolejności zagotuj osoloną wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij jaja, przykryj je i zdejmij z ognia. Po 4 minutach ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i polej gorącym sosem.

Potrawa najlepiej smakuje z bułką lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...