Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Indyjskie frykasy

Składniki 6 porcji:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
    nadzienie:
  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • po szczypcie mielonego kardamonu, cynamonu, goździków, wanilii i gałki muszkatołowej
  • 3 dag masła
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek wymieszany z solą, masło i jogurt. Zagnieć i wyrób ciasto, po czym zawiń je w folię i wstaw do lodówki.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, i zrumień na maśle. Dodaj mięso, groszek i przyprawy, smaż około 5 minut, potem podlej wodą i duś pod przykryciem około 10 minut.

Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj krążki o średnicy około 12 cm, podsypując je mąką. Teraz każdy krążek przekrój na pół. Na powstałych połówkach placków kładź trochę farszu i składaj je znów na pół - mocno zlep brzegi (wcześniej zwilżone wodą). Ciasteczka smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe serwetki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...