- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dag masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- nadzienie:
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- po szczypcie mielonego kardamonu, cynamonu, goździków, wanilii i gałki muszkatołowej
- 3 dag masła
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, i zrumień na maśle. Dodaj mięso, groszek i przyprawy, smaż około 5 minut, potem podlej wodą i duś pod przykryciem około 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj krążki o średnicy około 12 cm, podsypując je mąką. Teraz każdy krążek przekrój na pół. Na powstałych połówkach placków kładź trochę farszu i składaj je znów na pół - mocno zlep brzegi (wcześniej zwilżone wodą). Ciasteczka smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe serwetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz