Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Focaccia

Składniki na 6 porcji:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • sól
Drożdże rozpuść w szklance letniego mleka. Mąkę wymieszaną z solą (łyżeczka) wsyp do naczynia i wlej drożdże, wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż je teraz do nasmarowanej oliwą miski i z wierzchu również posmaruj oliwą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i wstaw na 8 godzin do lodówki. Schłodzone przełóż następnie do nasmarowanej oliwą blachy średniej wielkości i znów odstaw do wyrośnięcia. Na koniec wierzch posmaruj oliwą, posyp pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, startym żółtym serem oraz nasionami kopru wymieszanymi z solą.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 50 minut; powinno być złotobrązowe. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...