Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Biskwit rabarbarowy z budyniem

Składniki:
    ciasto:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny
    nadzienie:
  • 30 dag rabarbaru
  • 1 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
    do dekoracji:
  • listki mięty
  • cukier puder
Przygotuj ciasto: jajka umyj, białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij na gęstą masę z połową cukru i cukrem waniliowym. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łyżki zimnej wody. Do masy z żółtek dodawaj na przemian pianę i mąkę i delikatnie mieszaj.

Teraz nagrzej piekarnik do 180°C. Płaską blachę wysmaruj margaryną. Ciasto nakładaj na blachę, formując okrągłe placuszki średnicy 15 cm i grubości 1cm. Placuszki piecz około 7-10 minut, aż lekko się zrumienią. Lekko je ostudź, zdejmij z blachy i od razu złóż na pół (8 sztuk).

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki długości 1cm. Do rondelka wlej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru, wrzuć rabarbar i duś 5 minut.

Następnie ugotuj na mleku budyń waniliowy, dodaj pozostały cukier i schłódź. Placuszki biszkoptowe napełnij budyniem i rabarbarem. Posyp z wierzchu cukrem pudrem i ozdób listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...