- ciasto:
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki margaryny
- nadzienie:
- 30 dag rabarbaru
- 1 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 2 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- do dekoracji:
- listki mięty
- cukier puder
Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łyżki zimnej wody. Do masy z żółtek dodawaj na przemian pianę i mąkę i delikatnie mieszaj.
Teraz nagrzej piekarnik do 180°C. Płaską blachę wysmaruj margaryną. Ciasto nakładaj na blachę, formując okrągłe placuszki średnicy 15 cm i grubości 1cm. Placuszki piecz około 7-10 minut, aż lekko się zrumienią. Lekko je ostudź, zdejmij z blachy i od razu złóż na pół (8 sztuk).
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki długości 1cm. Do rondelka wlej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łyżki cukru, wrzuć rabarbar i duś 5 minut.
Następnie ugotuj na mleku budyń waniliowy, dodaj pozostały cukier i schłódź. Placuszki biszkoptowe napełnij budyniem i rabarbarem. Posyp z wierzchu cukrem pudrem i ozdób listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz