- 50 dag wołowiny bez kości
- 3 cebule średniej wielkości
- 2 żółtka
- 1 pomidor
- kilka listków sałaty
- 1 ogórek świeży
- 1 ogórek konserwowy
- 1-2 łyżki mąki lub tartej bułki
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 10 dag sera żółtego (ewentualnie)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- okrągłe bułeczki do hamburgerów
- tłuszcz do smażenia
Z masy uformuj kilka małych, okrągłych, płaskich kotletów, oprósz je mąką lub tartą bułką i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu. W rondlu rozgrzej trochę oleju i zrumień na nim pokrojoną w pierścionki trzecią cebulę.
Gotowe gorące hamburgery przykryj warstwą usmażonej cebuli, włóż w nagrzane w piekarniku okrągłe bułeczki, wyścielone sałatą, pokrojonymi w plasterki ogórkami i pomidorem. Możesz też przykryć plasterkami sera.
Hamburgery można też podawać z frytkami i surówką z pora, papryki i ogórków kiszonych.
Specjalne okrągłe bułeczki z sezamem do hamburgerów i paluszki do hot dogów można kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz