Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Hamburgery

Składniki:
  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 2 żółtka
  • 1 pomidor
  • kilka listków sałaty
  • 1 ogórek świeży
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1-2 łyżki mąki lub tartej bułki
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 10 dag sera żółtego (ewentualnie)
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • okrągłe bułeczki do hamburgerów
  • tłuszcz do smażenia
Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i zmiel. Dwie cebule drobniutko pokrój, zeszklij na oleju, przestudź, połącz z mięsem, żółtkami, kaszą manną. Dokładnie wymieszaj, przypraw odrobiną startej gałki muszkatołowej, pieprzem.

Z masy uformuj kilka małych, okrągłych, płaskich kotletów, oprósz je mąką lub tartą bułką i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu. W rondlu rozgrzej trochę oleju i zrumień na nim pokrojoną w pierścionki trzecią cebulę.

Gotowe gorące hamburgery przykryj warstwą usmażonej cebuli, włóż w nagrzane w piekarniku okrągłe bułeczki, wyścielone sałatą, pokrojonymi w plasterki ogórkami i pomidorem. Możesz też przykryć plasterkami sera.

Hamburgery można też podawać z frytkami i surówką z pora, papryki i ogórków kiszonych.

Specjalne okrągłe bułeczki z sezamem do hamburgerów i paluszki do hot dogów można kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...