Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Placuszki z kiełbasy

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag grubej kiełbasy
  • 3 jaja
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • kilka łyżek mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
Kiełbasę pokrój w plastry grubości około 0,5 cm. Jaja roztrzep z wodą i stale mieszając dosypuj stopniowo tyle mąki, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany. Przypraw utartą gałką muszkatołową. Teraz nadziewaj plasterki kiełbasy na widelec, obsypuj mąką i obtaczaj w cieście. Kładź bezpośrednio na rozgrzany na patelni olej. Smaż, lekko przyrumieniając z obu stron.

Podawaj prosto z patelni z dodatkiem surówki np. z kwaszonej kapusty i papryki. To błyskawiczne danie bardzo lubią dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...