Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 dag mąki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 mały seler
  • opakowanie mrożonej fasolki
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól
Mięso opłucz, oddziel od kości, a następnie pokrój na małe kawałki. Osól, oprósz mąką i usmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do rondla.

Teraz przygotuj warzywa. Marchewkę, seler, cebulę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę lub paseczki. Cebulę podsmaż na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu. Dodaj do mięsa, podlej 1/8 l wody i przez pewien czas duś pod przykryciem. Gdy mięso będzie na pół miękkie, dodaj warzywa i liść laurowy. Duś mieszając, w razie potrzeby podlewaj wodą. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz podpraw resztą mąki, dodaj do smaku sól i pieprz, zagotuj. Fasolkę umyj, wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut. Odcedź. Podawaj z gulaszem, z dodatkiem ziemniaków z wody.

Smak potrawy wzbogaci dodatek przecieru pomidorowego (1-2 łyżeczki) lub pieczarek. Warzywa do gulaszu możesz również zetrzeć na tarce o grubych otworach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...