- 40 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 3 dag mąki
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 mały seler
- opakowanie mrożonej fasolki
- 1 liść laurowy
- pieprz
- sól
Teraz przygotuj warzywa. Marchewkę, seler, cebulę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę lub paseczki. Cebulę podsmaż na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu. Dodaj do mięsa, podlej 1/8 l wody i przez pewien czas duś pod przykryciem. Gdy mięso będzie na pół miękkie, dodaj warzywa i liść laurowy. Duś mieszając, w razie potrzeby podlewaj wodą. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz podpraw resztą mąki, dodaj do smaku sól i pieprz, zagotuj. Fasolkę umyj, wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut. Odcedź. Podawaj z gulaszem, z dodatkiem ziemniaków z wody.
Smak potrawy wzbogaci dodatek przecieru pomidorowego (1-2 łyżeczki) lub pieczarek. Warzywa do gulaszu możesz również zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz