Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z groszkiem

Składniki:
  • 10 dag pręgi wołowej
  • 60 dag karku
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 liść laurowy
  • czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/8 litra gorącego rosołu wołowego (z kostki)
  • 10 dag groszku z puszki
  • 1/2 puszki fasolki szparagowej
  • 20 dag korniszonów
  • 1/8 litra śmietany
Mięso umyj, osusz i potnij na kawałki wielkości 3 cm. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, a papryki - najpierw na połówki, oczyszczając je z pestek, myjąc, osuszając - a następnie - w paski.

Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone mięso i mocno je przysmaż. Z kolei dodaj pokrojoną paprykę, sól, liść laurowy, pieprz i pieprz cayenne i zalej to wszystko rosołem wołowym. Taki gulasz dusi się na małym ogniu pod przykryciem przez 70-80 minut. W razie potrzeby dolać można dolać gorącej wody.

Ogórki pokrój w kostkę i 10 minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu razem z osączonym groszkiem i fasolką. Przed podaniem zapraw gulasz śmietaną i jeszcze raz dopraw do smaku.

Najodpowiedniejszym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa jest ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...