- 10 dag pręgi wołowej
- 60 dag karku
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- po 1 zielonej i czerwonej papryce
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/8 litra gorącego rosołu wołowego (z kostki)
- 10 dag groszku z puszki
- 1/2 puszki fasolki szparagowej
- 20 dag korniszonów
- 1/8 litra śmietany
Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone mięso i mocno je przysmaż. Z kolei dodaj pokrojoną paprykę, sól, liść laurowy, pieprz i pieprz cayenne i zalej to wszystko rosołem wołowym. Taki gulasz dusi się na małym ogniu pod przykryciem przez 70-80 minut. W razie potrzeby dolać można dolać gorącej wody.
Ogórki pokrój w kostkę i 10 minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu razem z osączonym groszkiem i fasolką. Przed podaniem zapraw gulasz śmietaną i jeszcze raz dopraw do smaku.
Najodpowiedniejszym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa jest ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz