- 80 dag cielęciny (łopatka, mostek)
- 4 pory
- 4 łodygi selera naciowego
- 1-2 łyżki musztardy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Teraz umyj pory, odetnij ciemnozielone liście, pokrój w krążki. Podsmaż na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Dodaj mięso i musztardę, następnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Podlej częścią rosołu i duś pod przykryciem, co jakiś czas podlewając pozostałym rosołem.
Selery umyj, oskrob, pokrój w kawałki. Wrzuć na 2 minuty do gotującej, osolonej wody. Osącz. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj do mięsa.
Przygotowany gulasz połącz ze śmietaną i zagotuj. Dopraw (jeśli jest taka potrzeba) do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj z makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz