Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz cielęcy z warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag cielęciny (łopatka, mostek)
  • 4 pory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i żył, po czym pokrój w kostkę i oprósz mąką. Partiami obsmaż kawałki mięsa na gorącym tłuszczu.

Teraz umyj pory, odetnij ciemnozielone liście, pokrój w krążki. Podsmaż na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Dodaj mięso i musztardę, następnie przypraw do smaku solą i pieprzem. Podlej częścią rosołu i duś pod przykryciem, co jakiś czas podlewając pozostałym rosołem.

Selery umyj, oskrob, pokrój w kawałki. Wrzuć na 2 minuty do gotującej, osolonej wody. Osącz. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj do mięsa.

Przygotowany gulasz połącz ze śmietaną i zagotuj. Dopraw (jeśli jest taka potrzeba) do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj z makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...