Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz wołowy z pieczarkami i papryką

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/2 kg wołowiny
  • 40 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 plastry boczku
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • słodka mielona papryka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Pieczarki i cebulę obierz, umyj, potem pokrój w plastry. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. Mięso umyj i pokrój na nieduże kawałki.

Na patelni rozgrzej połowę oleju, podsmaż na nim pieczarki, a następnie paprykę. Resztę tłuszczu rozgrzej w płaskim rondlu, wrzuć czosnek, cebulę i boczek, oprósz lekko papryką i krótko podsmaż. Dodaj pokrojone mięso i dalej smaż, ciągle mieszając.

Kiedy mięso się zarumieni, dodaj sól i pieprz, wlej też gorący rosół wołowy. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki i paprykę. Wszystkie składniki duś razem około 15 minut.

Na końcu wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, połącz z powstałym podczas gotowania sosem i zagotuj. Gulasz podawaj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...