- 1 1/2 kg wołowiny
- 40 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 plastry boczku
- 3-4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- słodka mielona papryka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzej połowę oleju, podsmaż na nim pieczarki, a następnie paprykę. Resztę tłuszczu rozgrzej w płaskim rondlu, wrzuć czosnek, cebulę i boczek, oprósz lekko papryką i krótko podsmaż. Dodaj pokrojone mięso i dalej smaż, ciągle mieszając.
Kiedy mięso się zarumieni, dodaj sól i pieprz, wlej też gorący rosół wołowy. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki i paprykę. Wszystkie składniki duś razem około 15 minut.
Na końcu wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, połącz z powstałym podczas gotowania sosem i zagotuj. Gulasz podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz