Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz irlandzki - Irish Stew

Składniki:
  • 1 kg jagnięciny z kością (karczek lub łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 3-4 marchewki
  • 8-10 małych ziemniaków
  • 1 puszka białej fasolki
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • posiekane listki tymianku lub mięty
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Mięso pokrój w niewielką kostkę, starannie usuń z niego nadmiar tłuszczu i wszystkie żyłki.

W dużym naczyniu do zapiekania układaj warstwami mięso, plasterki cebuli i marchewki oraz obrane, pokrojone w plastry ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę. Posyp każdą warstwę solą, pieprzem i tymiankiem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

Teraz zagotuj bulion i zalej nim gulasz do połowy wysokości. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika (160°C) na mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso będzie prawie miękkie, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C. Piecz jeszcze 30 minut. Ziemniaki powinny być na wierzchu zrumienione, a mięso miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...