- 1 kg jagnięciny z kością (karczek lub łopatka)
- 2 duże cebule
- 3-4 marchewki
- 8-10 małych ziemniaków
- 1 puszka białej fasolki
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- posiekane listki tymianku lub mięty
- sól
- świeżo zmielony pieprz
W dużym naczyniu do zapiekania układaj warstwami mięso, plasterki cebuli i marchewki oraz obrane, pokrojone w plastry ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę. Posyp każdą warstwę solą, pieprzem i tymiankiem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Teraz zagotuj bulion i zalej nim gulasz do połowy wysokości. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika (160°C) na mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso będzie prawie miękkie, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę do 190°C. Piecz jeszcze 30 minut. Ziemniaki powinny być na wierzchu zrumienione, a mięso miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz