- bułka paryska (po 4-5 kromek na osobę)
- 1-2 łyżki masła
- 15 dag pieczarek
- 4 parówki
- lub 15 dag szynki w plasterkach
- 25 dag ostrego żółtego sera (gouda)
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- ponadto:
- sałatka z pomidorów
- lub zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
Na każdej kromce połóż kolejno: kilka plasterków lekko posolonych pieczarek, kilka plasterków parówki (lub plasterek szynki), plasterek sera i plasterek pomidora. Wierzch posyp szczyptą pieprzu i oregano.
Ułóż grzanki na płaskiej, wyłożonej folią aluminiową blaszce do ciasta, wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż ser zacznie się topić, a spód grzanki się zrumieni (około 10 minut).
W czasie zapiekania grzanek przygotuj sałatkę z pomidorów (zieloną sałatę mieszaną).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz