Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grzanki z wędliną

Składniki:
  • bułka paryska (po 4-5 kromek na osobę)
  • 1-2 łyżki masła
  • 15 dag pieczarek
  • 4 parówki
  • lub 15 dag szynki w plasterkach
  • 25 dag ostrego żółtego sera (gouda)
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • sałatka z pomidorów
  • lub zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200°C. Pieczarki i pomidory umyj, i potnij je na plasterki. Ser również pokrój na plastry, parówki na owalne krążki po skosie, a bułkę paryską na kromki, które cienko posmaruj masłem.

Na każdej kromce połóż kolejno: kilka plasterków lekko posolonych pieczarek, kilka plasterków parówki (lub plasterek szynki), plasterek sera i plasterek pomidora. Wierzch posyp szczyptą pieprzu i oregano.

Ułóż grzanki na płaskiej, wyłożonej folią aluminiową blaszce do ciasta, wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż ser zacznie się topić, a spód grzanki się zrumieni (około 10 minut).

W czasie zapiekania grzanek przygotuj sałatkę z pomidorów (zieloną sałatę mieszaną).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...