Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grzanki

Składniki:
  • 1 długa bułka paryska
  • masło do smarowania
  • 15 dag pieczarek
  • 15-20 dag żółtego ostrego sera (gouda, cheddar)
  • 3 pomidory
  • oregano
  • sól lub jarzynka
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 200°C. Bułkę pokrój w ukośne plastry, po 4-5 sztuk na osobę. Posmaruj je cienką warstwą masła. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w płatki, ułóż na kromkach bułki i lekko osól lub oprósz jarzynką. Ser pokrój w plasterki i ułóż na pieczarkach. Pomidory umyj i pokrój w plastry. Połóż po jednym plasterku pomidora na serze i posyp oregano. Formę do pieczenia wyłóż arkuszem folii aluminiowej, na niej ułóż kromki bułki. Wstaw do piekarnika na górną półkę i zapiekaj 10 minut, aż ser się zrumieni.

Grzanki podawaj z sałatką z pomidorów lub zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...