Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Gruszki faszerowane

Składniki na 4 porcje:
  • 4 twarde gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 listków bazylii
  • 8 połówek orzecha włoskiego
    farsz:
  • 10 dag pleśniowego sera (np. rokpol)
  • 10 dag tłustego twarogu
  • 1 łyżka koniaku
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanych zielonych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • sól
Utrzyj ser pleśniowy z koniakiem i twarogiem na gładką jednolitą masę. Dodaj pieprz, sól, otartą skórkę z cytryny, orzechy i zieloną bazylię. Masę bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki.

Obrane, twarde gruszki przekrój na pół i po wydrążeniu gniazd nasiennych skrop sokiem z cytryny. Wydrążone połówki gruszek nadziej przygotowanym farszem serowym, udekoruj połówkami orzechów i listkami bazylii.

Gruszki są wyśmienite jako zimna przekąska albo dodatek do pieczonego drobiu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...