Składniki na 4 porcje:- 1 kurczak lub 2 piersi kurczaka
- 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
- 1 cebula
- 5 obranych ze skórki pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- przyprawy do gulaszu
Mięso podziel na niewielkie kawałki i polej sokiem z cytryny wymieszanym z goździkami, cynamonem, przyprawy do gulaszu i pieprzem. W tej zalewie odstaw je na pół godziny, po czym obsmaż na oleju rozgrzanym w rondlu. Po wyjęciu mięsa w rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory, koncentrat, cukier i gorącą wodę. Wszystko razem zagotuj, a następnie włóż mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Dopraw jeszcze do smaku.
Podawaj z kluseczkami i zieloną sałatą lub surówką z cykorii.
W tym gulaszu pomidory - jeśli się ich akurat nie ma pod ręką - można zastąpić 1-2 łyżkami koncentratu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz