Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Grecki gulasz z drobiu

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak lub 2 piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 cebula
  • 5 obranych ze skórki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • przyprawy do gulaszu
Mięso podziel na niewielkie kawałki i polej sokiem z cytryny wymieszanym z goździkami, cynamonem, przyprawy do gulaszu i pieprzem. W tej zalewie odstaw je na pół godziny, po czym obsmaż na oleju rozgrzanym w rondlu. Po wyjęciu mięsa w rondlu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory, koncentrat, cukier i gorącą wodę. Wszystko razem zagotuj, a następnie włóż mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Dopraw jeszcze do smaku.

Podawaj z kluseczkami i zieloną sałatą lub surówką z cykorii.

W tym gulaszu pomidory - jeśli się ich akurat nie ma pod ręką - można zastąpić 1-2 łyżkami koncentratu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...