- 50 dag mrożonych małży
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 4-5 łodyżek selera naciowego
- 1 duży ogórek
- 1 pęczek cebulki dymki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonych nasion anyżu
- 1/2 szklanki śmietany
- kilka listków anyżku
- sól
Obrane ziemniaki i ogórek pokrój w kostkę, a obrane łodygi selera - plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną dymkę i wsyp mielony anyż. Mieszając smaż 1-2 minuty i dodaj seler, ziemniaki oraz ogórek.
Teraz wlej gorący, przecedzony wywar z małży i duś razem 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Dopraw do smaku solą, wymieszaj z małżami i śmietaną. Całość raz jeszcze podgrzej, ale nie gotuj.
Przed podaniem rozlej do gorących kokilek i udekoruj listkami anyżku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz