Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gorąca przystawka z małży

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mrożonych małży
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4-5 łodyżek selera naciowego
  • 1 duży ogórek
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion anyżu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kilka listków anyżku
  • sól
W płaskim rondlu zagotuj wino, wrzuć mrożone małże i gotuj je 4-5 minut. Zostaw w winie, aż ostygną, po czym odcedź je, natomiast odcedzony wywar zagotuj.

Obrane ziemniaki i ogórek pokrój w kostkę, a obrane łodygi selera - plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną dymkę i wsyp mielony anyż. Mieszając smaż 1-2 minuty i dodaj seler, ziemniaki oraz ogórek.

Teraz wlej gorący, przecedzony wywar z małży i duś razem 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Dopraw do smaku solą, wymieszaj z małżami i śmietaną. Całość raz jeszcze podgrzej, ale nie gotuj.

Przed podaniem rozlej do gorących kokilek i udekoruj listkami anyżku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...