Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:
  • 2 duże gruszki (50 dag)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 goździki
  • szczypta imbiru
    sos waniliowy:
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 2 pełne łyżeczki budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami i imbirem.

Gruszki obierz cienko ze skórki i przekrój na pół, aby usunąć gniazda nasienne, a następnie włóż do wrzącego syropu. Gotuj pod przykryciem. Gdy zmiękną, delikatnie je wyjmij i ułóż na talerzykach.

Przygotuj sos: część zimnego mleka odlej i rozpuść w nim budyń, resztę mleka zagotuj z cukrem na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony budyń i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia.

Gęstniejącym, gorącym sosem polej połówki gruszek i lekko oprósz cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...