- 2 duże gruszki (50 dag)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3 goździki
- szczypta imbiru
- sos waniliowy:
- 1 szklanka chudego mleka
- 2 pełne łyżeczki budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Gruszki obierz cienko ze skórki i przekrój na pół, aby usunąć gniazda nasienne, a następnie włóż do wrzącego syropu. Gotuj pod przykryciem. Gdy zmiękną, delikatnie je wyjmij i ułóż na talerzykach.
Przygotuj sos: część zimnego mleka odlej i rozpuść w nim budyń, resztę mleka zagotuj z cukrem na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony budyń i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia.
Gęstniejącym, gorącym sosem polej połówki gruszek i lekko oprósz cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz